KØD

FISK &
FJERKRÆ

BRØD

TILBEHØR

TIPS &
TRICKS

OM BLOD-TYPEKOST

 

 

TIPS & TRICKS

Her samler jeg diverse nyttige tips - nogle af dem
kan også findes under de enkelte opskrifter.

 
 

Jasminris skal koges med mindre vand end almindelige ris, hvis de virkelig skal komme til deres ret. Se opskrift her.

Ingefær styrker immunforsvaret og er i det hele taget godt for rigtig mange ting. Som krydderi kan det bruges i stedet for peber - som f.eks. blodtype B skal undgå - for det har lidt af den samme stærke og fyldige smag. Kom tørret ingefær i en peberbøsse - så er det nemt at drysse på maden efter smag og behov. Se også opskriften på ingefær-te.

Tamari er en glutenfri, japansk sojasovs, som har mere smag og fylde end de alm. sojasovse. Tamari fås i 250 og 750 ml. flasker i helsekostforretninger, Kvickly, Irma mm. Selvom den er dyrere end sojasovs, skal man bruge mindre af den, så det i sidste ende næsten går lige op. I stedet for tamari kan man også bruge en god, kraftig soyasovs. Blodtype B skal undgå soya, men må gerne få tamari..

Krydderurter: Hvis man har en have eller bare en lille altan er det nemt at have gode krydderurter det meste af året. Timian og citrontimian er meget hårdføre – jeg har mine stående lige uden for hoveddøren, og det er herligt hele vinteren at kunne hente friske krydderurter der. Estragon og løvstikke visner ned om vinteren, men begynder at skyde igen i april og holder så helt frem til vinteren. Persille og dild køber jeg gerne i små krukker, og når de så er ”afgnavne” sætter jeg dem ud i en altankasse – så vokser de op igen. Persille og purløg overlever også udenfor, så dem, man har sat året før, dukker op igen, nu blot  endnu større og kraftigere. Brøndkarse og basilikum kan også plantes i krukker ude eller inde, alt efter sommerens beskaffenhed.

Hurtig hakning af krydderurter: Det kan være lidt omstændeligt at stå med en kniv og findele friske krydderurter. Jeg er gået over til at komme dem ned i en kop og så klippe dem med en saks. Det tager ikke lang tid, før saksen har findelt dem.

Æg kan være noget, man skal undgå eller skære ned på, og så kan det være svært at få frikadellerne eller rodfrugtsbøfferne til at hænge ordentligt sammen! Koger du hørfrø i vand (50 g hørfrø til 6 dl vand) i 5-10 minutter, er vandet blevet lettere "stift" og kan bruges som et effektivt bindemiddel på linje med æggehvide. 3-4 spsk af vandet svarer til 1 æg.

Fedtstoffer og blodtyper: Der er meget uenighed om fedtstoffer, og det er svært at finde hoved og hale i alle de forskellige meninger og perspektiver. Selv bruger jeg kun to slags fedtstoffer - økologisk smør og olivenolie.
Med smør mener jeg rent smør, ikke blandingsprodukter - dels fordi de som regel er tilsat rapsolie (som er "undgå" for blodtype B) og dels, og især, fordi det smager af mere. Vi bruger ikke store mængder fedt, så hvis der skal smør på brødet eller på panden, så skal det altså også smage rigtig godt!
Olivenolie har jeg altid brugt, og det viste sig så, at det var gavnligt for alle blodtyper. Helst økologisk, hvis det er til at betale, men i hvert fald altid koldpresset. Der er mange meninger om koldpresset eller ej, men jeg tror på, at olie har bedst af kun at blive opvarmet en gang, og det skal være på min stegepande!

Kalkun fås ofte på tilbud, og så køber jeg et helt kalkunbryst og deler det i flere portioner til brug for middagsretter - ca. 300 gram til to personer. Den ene kan jeg bruge samme dag, resten fryses ned. Så er det nemt at tage et stykke kalkunbryst ud af fryseren om morgenen, når man skal bruge det om aftenen.

Rasp  Jeg bager det meste af vores brød selv, da vi så vidt muligt undgår hvedemel. Derfor kan vi heller ikke bruge det rasp, som man kan købe i supermarkedet, så jeg laver vores eget. Jeg har en kagedåse stående med låget omvendt på, og her kommer jeg så alle brødrester i: endeskiver, skiver der har været på bordet og er blevet tørre osv. Jeg deler dem i små stykker, inden jeg kommer det i, og så ligger de i dåsen og bliver helt tørre. (Derfor ligger låget omvendt på - der skal nemlig luft til, så brødet bliver gennemtørt). Når jeg så skal bruge rasp, kommer jeg en portion tørret brød i blenderen, og vupti har jeg lækker og smagfuld rasp. Alle typer brød kan bruges undtagen rosinboller og brød med frugt, men gerne det med gulerødder, squash og pastinak, det giver bare ekstra smag til raspen.

Rismælk anvendes i mange af opskrifterne. Det er rismælk uden tilsat smag - økologisk og glutenfri. Efterhånden kan man få den i de fleste supermarkeder. Den lidt søde smag forsvinder, når man bruger den i madlavningen. Rismælk egner sig rigtig godt til bagning. Til stuvninger er den til gengæld ikke velegnet. Her kan man bruge soyamælk, hvis man helt vil undgå komælk.

Fløde. En lille smule piskefløde kan være det sidste pift, der runder en sovs eller sammenkogt ret af. Et trick, jeg selv læste for mange år siden, er at hælde en rest fløde (eller en 1/4 liter indkøbt til formålet) i en isterningepose og fryse den ned. Så kan man altid tage en eller flere terninger ud og komme i sovsen, når man har brug for det!

 

 

© 2009 Anette Paulin & Vingholm I/S

   
   

Alle tekster på dette website
(C) 2009 Vingholm I/S
All rights reserved